Baker Elementary

The building is primarily a masonry backing wall with brick veneer. The north wall was constructed of site-cast, tilt-up concrete panels. These create a noise barrier by segregating the utility side of the building from the rest of the campus.
Thermal ice storage units coupled with off-peak electrical metering was incorporated into the HVAC system to reduce energy consumption for cooling. This system provides chilled water to the system and is distributed via a four-pipe system to
fan coil units in each classroom. Gas fired, high efficiency, hot water boilers round out the heating and cooling system.
Heating and cooling as well as building security and lighting are all controlled via an open protocol building controls system that provides a high degree of flexibility in building control options and
reduces the dependence upon a single supplier.
The learning environment is enhanced within the architectural design by incorporating geometric shapes and mathematical algorithms into window and finish detail.

PROJECT TEAM

Trever Byerly

Dale Smuck